Текстуални содржини
ПРОЛЕТНА РАМНОДЕНИЦА, култот кон плодноста


 

Сад за култна намена
Зета Македонија Илија, денешна Сиракуза во Сицилија 600 г.п.н.е.

Поема за Зета Македонија
МакедонКата Македон

 
Поема инспирирана од книгата  "Зета Македонија, транскрипции и толкувања на древните македонски натписи" од Бранко Сотировски
18.05.2014

 

 

Поема за создавањето на светот и Македонија - рајот во вселената и на ѕемјата.

Опевање на македонската митологија на Големата МАЈКА на ВОСКРЕСЕНИЕТО,  СОНЦЕТО, КОСМОСОТ,  СОЈОТ,  РОЈОТ, родот МАКЕДОНСКИ и МАКЕДОНИЈА РАЈОТ со божјиот дух МАКЕДОН наречен ЅЕ.

Текст: Бранко Сотировски
Музика за текст: Сашо Ливрински
Интерпретатор: Серафина Фантауззо

..........


Прегледано:  9,002.00 пати

22 КAТАЛОНИЈА-ПИРИНЕЈСКИ ПО.

22 КAТАЛОНИЈА-ПИРИНЕЈСКИ ПО.

КАТАЛОНИЈА - ПИРИНЕЈСКИ ПОЛУОСТРОВ Планината Монсеррат, според традицијата, најважна и мистериозна планина во Каталонија (Шпанија). Се наоѓа на 50 километри северозападно од Барселона помеѓу Аноа, Баис Лобрегат и Багес. Самата планина е во форма на сончеви зраци, кои се нарекуваат ЛОМ или светлина. Именката КАТАЛОНИЈА е македонски топоним со значење: КАТА-(слично на катаден) = ката е СЕКОЈ. а ЛОН-ЛОМ е сончев зрак. Именката Каталонија би значела:ЗЕМЈА НА СЕКОЈДНЕВНАТА СВЕТЛИНА- СОНЦЕ.

Прегледано:  1,054.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................