19 - ДЕДО МРАЗ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

 

 КОЈ Е ДЕДО МРАЗ

 

Вовед
Според денешните аналитичари, за потеклото на Дедо Мраз, констатациите се нелогични. Секој регион на Планетата Македониа има свое гледиште за Дедо Мраз и место на неговото живеење. Нивната главна теза е, дека потекнува од Северниот пол, а местото на живеење е Лапонија, патува со санки влечени од ирваси и споделува подароци на деца во вид на играчки. Наводно Дедо мрас Потекнува од словенскста митологија, и од „некоја постара религија“.
Според научната анализа се доаѓа до една друга димензија, за потеклото и улогата на Дедо Мраз, во светот, во рамките на Македонската цивилизација.

 

                                   

                     Зета Македониа Прекуокеански Северен Цут Вермонт. Дух божји Македон.

 

Кој е Дедо Мраз?
Се наметнува прашањето: Кој се крие зад името Дедо Мраз? Западните научници создаваат култ, како измислен лик, без корен. Впрочем се однесуваат исто, како кон сопственота припадност по раѓање кон својата Македонска нација, за жал западните научници а и слепите препишувачи на источните предели на Зета Македониа Европа, си ја сечат гранката на која седат а таа е Македонската цивилизација. 
Името на Дедо Мраз се менува низ времето и од одредени региона на Планета Македониа. Името го менуваат тие одродени Македонци кои се откажуваат од Македонската Вера на Реинкарнација. 
Во Македонија Дедо Мраз е Св. Никола,со значење никулец од божјата семенка, всушност тоае Духот Божји Македон, персонифициран со човек. Неговиот лик не е измислен, тој води корен од камениот период на Македонската цивилизација. Првичното име на Дедо Мраз е Единствениот Зет, Првиот Македонец. Именката ДЈЕТ, ДЈЕТЕ со значење тој е дете на Бог Сонце, а неговите сограѓани деца божји. Првиот Македонец, Дјед – Ѕет, Македон потекнува од пред 500.000 г. покасно ќе го наречат ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз.

 

                                       

Дедо Мраз на коњ. Првиот Македонец, Дјед – Ѕет, Македон води потекло од пред  500.000 г. покасно ќе го наречат ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз. Село Младо Нагоричане Македониа.

 

 

Каде живее Дедо Мраз.
Дедо Мраз како Светлиот Никулец, дух божји Македон живее во Градот Св.Николе, Република Македонија. Во македонската Вера на Реинкарнација, духот божји Македон, душата - божјото знаење, и музиката, како слово божјо,  примено е преку жезлото или крлукот од Единствениот Зет, Дон, Дион, Дионис, денес наречен Дедо Мраз. Божјите вибрации ги прифаќа на врвот од планината Богословец, планината се наоѓа во непосредна близина на градот Св. Николе.

 

       

Единствениот Ѕет, Дон, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз, никулец на дух божји Македон. Од подножјето на планината Водно, од возвишението и населбата Мало Курило, оди во насока кон врвот Крстовар и обиколка на светот.

 

 

ПОХОД –ОДИСЕЈА на Единствениот Зет, ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз.

Единствениот Зет спремен за поход, ја шири и расветлува македонската вера за Реинкарнација, со македонските писма кирилица и латиница, македонскиот јазик, наука и култура. Спремен да оди од место во место, од црвениот исток, изгрејсонцето, кон темно - зелениот запад каде што умира, македонската светлина, македонското сонце. Тој од падините на планината Водно, лековитото возвишение Мало Курило, со ромбот, како сончев зрак, се качува, како КАЧИНИ, како чиста и бела светлост од ден 25-ти декември, на врвот Крстовар, планина Водно, Македонија. Неговиот Дух Божји Македон ќе летне до белото созвездие Крст, (лебед, млечен пат), до сината ѕвездата Жива, родилка на македонскиот дух Македон. Сега како вселенска прашина во која, во секое зрсе, се наоѓа духот божји Македон, на тој начин ќе го рашири македонскиот дух на пет континенти. Оваа традиција во Македонија стара е најмалку 500.000 г. во продолжеток до денес.

 

           

Сл. 1 Дон, Дион, Дионис, во раката држи жезол или крлук, антена со која ги фаќа божјите вибрации, духот, душата и музиката. Во другата рака држи змија, симбол на Македониа. Змијата со нејзиното движење го испишува словото „М“, кратенка од именката Македониа. Сл. 2 Дон, Дион, Дионис со поглед за молба и благодарност кон Богот Татко Сонце ИЛИЈА. Сл. 3 Единствениот Зет, Дон, Дион, Дионис првиот глобализатор на светот, оплодувач со божјата семенка.

 

 

Истиот ден од врвот Крстовар, на планината Водно, заминува во поход за оплодување на светот со македонската душа, писмо, јазик, наука и култура. Најчесто патувал пеш, и на коњ. Според најновите сознанија, на територија Прекуокеански Цут (денес наречена Америка), пред 500.000 г. во секое населено место пристигнува како КОКОПЕЛИ. Во торбата носел секакви божји семенки со никулец, од Духот Божји Македон. Свирел на кавал, пеел и играл, тој е истиот во Македониа нарекуван како Силен, Сатир и Орфеј. 

 

 

                 

 

Сл. 1 Илион, Зет Македон, Дон, Дион, Дионис - Куртиш, Зета Македониа Пиринејска, 

          (денес наречена Шпанија) 22.000-13.000 г. мкд. ера, Пештера Buitre I, село Јанда.

Сл 2  ИЛИОН и АНА  Зета Македониа Пролетен Ветер (денес Шветска).

Сл.3 Кокопели - Дон, Дион, Дионис,    Силен, Сатир. Прекуокеански Цут, САД.         

 

                                                

Расказ за Дедо Мраз

Во Македонија си живеат ИЛИЈА и Марија. Тие ја обработуваат почвата покрај реката исто како дедо му Панче и баба му Елена. Нивните предци реката ја нарекле Белиот, сончев Дар – ВАРДАР. Реката името го добила поради белите планински притоки, кои биле бели поради префрлувањето на водата од камен на камен. Илија и Марија одгледувале ЛЕН покрај реката Вардар, исто како што правел дедото на Марија, Никола. Илија со божја помош и применето божјо знаење, измислува чудесно рало, со кое ја обработува нивата.  
Поради магичната моќ на ралото и силниот бик, како симбол на Сонцето што го влече при обработката на почвата, Илија во една година може да го сади и жнее божјото растение ЛЕНОТ во големо количество.


Марија од семките на ленот готви највкусни јадења, а од стеблото изработува ткаенина. Ткаенината ја носи на реката Вардар, таму ја мие и ја бели со помош на волшебните бели притоки и магичните сончеви зраци. Ткаенината сега е дарувана со чистота и белина. Марија од ткаенината изработува најубава облека. Таа е среќна што може нејзиниот дедо Светлиот Никола заедно со небесните елени и убавата снегулка Елена, облеката да ја подарува на сите дечиња низ светот. На тој начин дечињата се дарувани со писмо, светлина и топлина.

 

 

                  

                                     Единствениот Зет, Дон, Дион, Дионис. Оди и сее - Одисеј, подарува божја семенка. 

 

Но, Илија и Марија се многу тажни, копнеат по една желба, му се молат на Таткото Сонце Бог да им подари новороденче. Поради нивната добрина, молбата им е прифатена. На 25-ти декември се појавува светлина во нивниот дом, Светлиот Никола пристигнува од врвот Крстовар, планината Водно - Македонија, да им ја соопшти радосната вест, дека наутро ќе се роди малото дете - бебе, новиот зет, крал, Р’С, Р’СТО, РИСТО.


Оваа приказна со среќен крај ја завршуваме со песната ДОЈДЕ НОВА ГОДИНА. – 13.11.2017 г.

 

Толковен речник:

 

Кокопели = копелка, неконтролирано движење, копка, возбудува.

Крстовар = Врв на планина Водно, бел крст од 25-ти декември. 

Качини = Индијанците во денешна Америка, така ги нарекувале Македонците просветители, кои комуницирале со Бог Сонце Илија.

Илија = Сонце

Марија = Планета Македониа

Елен = Персонификација на Бог Сонце.

Панче = Пан Големиот Бог од светло и темно.

Елена = Мајка на вселената, со сите ѕвезди и планети.

Вардар = Дар, Дун, Дунав

Лен = Растение, со значење ЖИВОТ, од ленот се правела мека и топла облека.

Р'С = растот на денот

 

 

Научно сознание за потеклото на Дедо Мраз, и неговото движење низ целата Планета од секогаш нарекувана Македониа. Сознанијата за Дедо Мраз црпени се од книгата „ЗЕТА МАКЕДОНИА 400,000 г. МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА НА ПЕТ КОНТИНЕНТИ, ТЕАДИЦИЈА ДО ДЕНЕС“. Книгата може да се купи од авторот на меил zetamakedonija21@gmail.com или по тел. +389 78 264 106. Прочитај повеќе: zetamacedonia.com

 

 

....

Прегледано:  1,851.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................